L’Hort de la Sínia: el refugi agroecològic i de benestar a Altafulla

17 d'octubre de 2023

En un entorn privilegiat a Altafulla, a tocar de l’Espai Natural de la desembocadura del Gaià i de la platja natural de Tamarit, es troba, des de fa 30 anys, la finca de l’Hort de la Sínia, i, impulsant el projecte, en Joan Vives.

Constituïda com a empresa del bé comú i d’economia social, representa un projecte agroecològic social i participatiu. Avui és un actiu de salut i de prescripció de salut comunitària.

I és que, de fet, permet viure l’experiència de conrear la terra per obtenir productes d’autoconsum, dins d’un hort gestionat amb tècniques d’agricultura ecològica i regenerativa i criteris de permacultura, on no manca la presència de fauna auxiliar tan necessària per a un hort.

L’espai és entès com una aula de natura, viva i dinàmica, on persones adultes, gent gran i persones amb d’altres capacitats poden compartir coneixements i experiències. Es pot aprendre sobre el que la natura ofereix, observar els cultius, les hortalisses i les verdures, les plantes aromàtiques i medicinals, i sintonitzar-se amb els ritmes de la natura i cicles de les estacions amb tècniques de consciència corporal, earthing o tallers sensorials. Estratègies per experimentar el beneficis de la natura sobre la salut i mirats a integrar hàbits de vida saludables. Infants i famílies visiten els hortets didàctics en família.

A través del projecte Sukha, nascut amb el suport de Salut Comunitària del Baix Gaià, formen part com actiu de salut per la prescripció social. Han realitzat algunes sessions subvencionades per l’Ajuntament d’Altafulla i la idea és mancomunar aquest servei i ampliar-lo a la resta de pobles del Baix Gaià.

Dintre de la finca hi ha també un hort social terapèutic que dóna l’oportunitat als altafullencs i altafullenques de descobrir les tècniques de l’agricultura ecològica per a millorar la gestió del propi jardí o balcó aromàtic, i, sobretot, valorat per la seva dimensió social en esdevenir un espai on compartir experiències gaudir del contacte amb la natura, revitalitzar-se, i establir vincles i sinergies.

L’itinerari terapèutic es fonamenta en l’impacte de la natura sobre els sentits, en la capacitat de despertar multiplicitat de sensacions i de carregar d’energia vital. El Jardí dels Sentits és un espai on reben grups de persones grans, centres d’educació especial i d’altres col·lectius interessats en sessions dinàmiques i d’aprenentatge a l’aire lliure.

A banda dels itineraris de benestar al mateix hort l’Hort de la Sínia ofereix experiències banys de bosc a Tamarit, Altafulla. També acull l’espai de benestar Essència, que ofereix massatges i tallers de plantes remeieres i cosmètica natural, entre d’altres.

L’Hort de la Sínia és signant de la Declaració Salut i Natura i membre de la Taula Salut i Natura.