SÈLVANS: Un model de bany de bosc que té cura de la salut de les persones i la dels boscos

20 de juliol de 2022

Arran de la pandèmia per la COVID-19, la redescoberta de l’efecte reparador que té el contacte amb la natura especialment sobre el nostre estat emocional, ha comportat un augment significatiu de les demandes de banys de bosc.

Itinerari Sèlvans de Requesens

L’equip de guiatge de Sèlvans fa cinc anys que ofereix aquestes caminades conscients, tranquil·les, en silenci i en lentitud en boscos d’alt valor natural que són en els que tenen més potencial pel que fa als beneficis per a la nostra salut. Actualment són 14 espais forestals distribuïts en 10 comarques que conformen la Xarxa de Boscos Terapèutics de Sèlvans.

Es tracta de sessions d’un dia però també d’itineraris terapèutics per aquells col·lectius específics que volen realitzar banys de bosc de manera continuada amb un objectiu guaridor. També faciliten altres activitats de reconnexió amb la natura como estades vivencials pensades per a centres educatius o diverses propostes per a empreses.

Una de les col·laboracions que han establert amb el sector sanitari aquest any passat ha estat amb el  el Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Girona (COIGI)  que ha ofert als seus professionals associats l’activitat de bany de bosc amb un doble objectiu: oferir la promoció de la salut en forma d’experiència i donar eines per rebaixar l’estrès viscut per la pandèmia.

El model Sèlvans

Bosc terapèutic Bosc d’Heures

El model de guiatge Sèlvans sorgeix en el marc de l’ONG Sèlvans, entitat sense ànim de lucre que té com a missió preservar els hàbitats forestals més madurs de Catalunya, amb la creació d’una xarxa de boscos d’alt valor ecològic i de protecció prioritària “com a infraestructura verda generadora de múltiples serveis ecosistèmics per a la biodiversitat, el territori i la societat” pensant també en les generacions futures, alguns dels quals tenen aquest potencial terapèutic.

Es tracta, doncs, d’un servei d’ecoturisme, de salut i benestar, amb el doble objectiu de tenir cura de les persones i, alhora, dels boscos en els que es desenvolupen les activitats.

Alguns d’aquests són de titularitat pública, però una gran majoria pertanyen a propietaris forestals. Un percentatge del que paga el client va destinat als propietaris privats amb els que Sêlvans estableix  un acord de custòdia per garantir la conservació d’aquests espais forestals durant 10 anys. El bany de bosc de Sèlvans esdevé, així, una eina per a la diversificació de l’economia productiva del medi forestal.

Formació

Per complementar aquest model, també han ofert conjuntament cursos d’especialització en Formació en Guiatge en Boscos Terapèutics a la Fundació Universitat de Girona (FUdG) i amb 4 promocions han format una cinquantena de guies. Actualment,  imparteixen un postgrau sobre Boscos i Salut, per conèixer, tant a nivell teòric com pràctic i vivencial, la importància dels boscos per a la salut física, emocional i espiritual.