Anigami, una empresa diferent que també posa en valor la contemplació i el silenci en la natura.

26 de juny de 2024

Anigami és una empresa que ofereix experiències en l’entorn natural privilegiat al cor de Collsacabra, aposta per la conservació del medi, el consum responsable i compta amb una filosofia empresarial humanista. Va ser creada a Osona per a un grup d’amics aficionats a la muntanya el 1991. Quan es començava a parlar d’esports d’aventura, van idear un nou concepte: els “esports de natura”, unint la diversió amb l’aprenentatge i resultant-ne oci i respecte al medi.

Avui Anigami és una pime innovadora a Catalunya amb un fort compromís ecosocial que vetlla per la natura, la cultura i per a un millor futur compartit possible. En descriure els seus valors, els agrada destacar que la seva organització horitzontal respon a les expectatives d’un equip i no d’una direcció, coherents amb els seus orígens sense ànim de lucre i cooperativistes. També destaquen el seu estil simpàtic, creatiu que els fa afrontar els reptes amb il·lusió.

Amb aquesta empenta han dissenyat un ventall d’experiències vinculades amb la natura i el territori, cap al que volen aportar un benefici evolutiu. Turisme actiu, el parc Anigami, esdeveniments d’empresa o familiars en la natura, des de team buildings a casaments, projectes d’intercooperació com el coworking artístic rural Cooltura o la plataforma Cardant Cultura i, també, activitats de connexió amb la natura.

Com a empresa turística compten amb la certificació Biosphere de turisme sostenible, que implica un treball de millora constant per a un model de negoci no agressiu amb el medi. El 2001 ja havien rebut el guardó al Millor Projecte Empresarial Respectuós amb el Medi Ambient per part de la Diputació de Barcelona.

Plantegen activitats de connexió amb la natura des de diverses aproximacions, adreçades al gran públic en format de grups reduïts, on es fomenta una nova mirada cap a la natura a partir de la tècnica del shinrin yoku japonès o la tècnica Sèlvans basades en la contemplació, la presència, despertar els sentits, la lentitud i especialment el silenci.

El projecte Silenciosament proposa immersions contemplatives en la natura. Han identificat punts especials en el paisatge o en el silenci del bosc, on connectar amb la natura des de la contemplació més plaent, en la quietud i l’observació plena.

El 2018 van iniciar el projecte Santuaris Naturals per protegir els espais naturals vulnerables del Collsacabra i fomentar la transició ecosocial. El 7% de la facturació de es dona al projecte de custòdia d’espais singulars sobrefreqüentats de Santuarisnaturals.org. Per aquest projecte el 2023 van rebre el premi CETT Alimara “Through Sustainability” entregat per l’UNWTO, l’agència de turisme de Nacions Unides.

Amb Biofilia se centren en oferir assessorament, disseny d’estratègies i implantació d’infrastructures per a la gestió d’espais naturals destinats a l’ùs públic fomentant mirades respectuoses vers el medi, fomentant hàbits saludables i protocols segurs.

Anigami és signant de la Declaració d’Interdependència entre Salut i Natura i membre de la Taula de Salut i Natura de Catalunya.