Batec Natura: vetllant per una bona praxi en Salut i Natura

30 de setembre de 2024

L’associació Batec Natura va sorgir per la necessitat d’enxarxar projectes i professionals que ja estan treballant en el paradigma One Health que vincula la salut amb la natura.
Es defineixen com a espai de trobada, de cocreació i creixement, on les persones dedicades professionalment a aquesta matèria poden nodrir-se mútuament des del treball col·lectiu.


S’han proposat com a objectiu de treball establir estàndards comuns per a la bona praxi en els àmbits de la salut i la natura, i alhora enxarxar professionals per crear sinergies entre si i amb les institucions.
A més a més, treballen per promoure la transició ecosocial restablint el vincle amb i la natura basat en la cura, la salut i el benestar mutus i per fomentar una mirada integradora que abraci tant el coneixement científic i la investigació com la vivència contemplativa i espiritual.

El passat mes de març Batec Natura va organitzar, juntament amb el Departament de Presidència de la Generalitat de Catalunya, les primeres Jornades de Salut Mental i Natura, a Girona. Arran d’aquesta trobada entre professionals del sector de la salut i la natura van sorgir les recomanacions que han de ser incloses en el Pacte Nacional per la Salut Mental de Catalunya.
Es destaquen conceptes com la promoció de la connexió profunda amb la natura, que és diferent de la mirada naturalista, d’esport a la natura o de l’educació ambiental, o de la responsabilitat de reciprocitat amb la Natura.
També es posa la mirada en la funció preventiva i terapèutica de la natura, i la necessitat d’incloure la natura de manera prioritària en plans estratègics i taules de treball de l’àmbit de la salut mental.
Parlen de problemàtiques a les quals cal fer front, com la de l’accés a la natura i de la capacitat d’acollida dels espais naturals, així com elements relatius amb qualitat de les intervencions, com la promoció del vincle amb l’indret, l’elaboració de propostes adaptades a la particularitat dels pacients, o la idoneïtat de treballar sempre amb grups reduïts.
Es poden consultar les recomanacions completes en aquest enllaç, i les ponències de la jornada que es va celebrar el 20 de març de 2024 clicant a la imatge.