Càtedra de l’Aigua, Natura i Benestar: biodiversitat i salut des de Les Guilleries.

27 de febrer de 2024

Les Guilleries i l’aigua són al centre de la Càtedra de l’Aigua, Natura i Benestar. I com el nom mateix indica, també el benestar derivat del contacte amb la natura. Són, de fet, signants de la Declaració d’Interdependència entre Salut i Natura.

L’objectiu d’aquesta càtedra és generar, difondre i transferir coneixement sobre el patrimoni natural de les Guilleries, amb la finalitat de fer possible un model de gestió territorial sostenible en el marc d’aquest espai natural.

Es tracta d’una iniciativa interuniversitària promoguda per la Universitat de Girona i la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya i l’Ajuntament de Sant Hilari Sacalm, que facilita la interacció entre els diferents agents socials i les universitats en aquells àmbits.

Amb la “V Jornada de les Guilleries: Aigua i Territori Renaturalització dels nuclis urbans per fer-los més saludables”, que es va dur a terme el febrer de 2021, van presentar ponències i experiències al voltant del verd urbà com a eina de salut, sobre la renaturalització dels entorns per promoure la salut i el benestar, o la biodiversitat com a indicadora de sostenibilitat urbana.

També han creat itineraris per les Fonts de les Guilleries amb l’objectiu d’apropar la natura amb la ciutadania, i promoure la consciència ambiental i alhora el benestar que se’n deriva de caminar pels espais naturals.