Taula de Camins de l’Alt Pirineu i l’Aran: caminades conscients i prescripció de natura

27 de febrer de 2024

La Taula de Camins de l’Alt Pirineu i Aran és un grup de treball integrat per agents públics i privats que actua com a òrgan consultiu i participatiu de l’Institut per a Desenvolupament i la Promoció de l’Alt Pirineu i Aran (IDAPA) en matèria de camins i de les activitats respectuoses que els utilitzen.


Aquesta Taula i l’IDAPA treballen perquè els camins siguin reconeguts com a infraestructura clau dels Pirineus, atesos els seus valors patrimonials, identitaris i utilitaris, i per això demanda més recursos per al seu manteniment i la seva promoció.

Una de les seves línies d’actuació és la promoció de la cultura del caminar, atesos els beneficis que té la mobilitat activa per a la salut humana i per a la salut planetària. I, com a membres signants de la Declaració d’Interdependència entre Salut i Natura, els agents públics i privats de la Taula de Camins també aposten per les iniciatives alineades amb aquest binomi.

Un primer exemple són les “Caminades Conscients al Camí dels Bons Homes“. Aquesta iniciativa innovadora proposa 6 itineraris circulars (d’entre 5 i 14 km) a la part berguedana del Camí dels Bons Homes, concretament als municipis de Castellar del Riu, Peguera, Gisclareny, Bagà, Saldes i Gósol. Les rutes es poden seguir a través de diferents senyalitzacions de GR, PR i groga de la Xarxa de Camins detallades en una Guia pas a pas, o també es poden seguir al Wikiloc o descarregant-se el track .gpx.

Al llarg d’aquests itineraris es recomana fer diverses aturades en uns punts preseleccionats on fer-hi pràctiques meditatives autoguiades per mitjà d’uns àudios disponibles en una audioguia, a l’spotify o descarregant-se els arxius .mp3. Aquestes pràctiques potencien el contacte amb els elements naturals i són un vehicle per facilitar una connexió més íntima amb la Natura a través de tots els sentits.

Aquesta proposta relaciona la natura i el benestar i sorgeix de les conclusions de l’estudi del projecte Melhorament, liderat per l’Agència de Desenvolupament del Berguedà i Camí dels Bons Homes amb la col·laboració de la Dra. Montse Subirana (Dpt Psicologia UB). Aquesta recerca va explorar el valor terapèutic de la natura a través d’experiències com la travessa del Camí dels Bons Homes.

Una segona iniciativa a destacar és la prescripció de la marxa nòrdica com a activitat saludable per part dels Centres d’Atenció Primària de diverses localitats pirinenques. A través del suport de l’IDAPA, l’empresa Marxa Nòrdica Cadí-Pirineus porta a terme sessions teòrico-pràctiques sobre marxa nòrdica al personal sanitari (metges, infermers/eres, fisios, etc.) i als usuaris de diversos CAP pirinencs que recepten aquesta disciplina. L’objectiu és que el personal i els usuaris coneguin bé la tècnica per poder practicar aquesta activitat física saludable de manera autònoma.

Durant l’any 2023 es van dur a terme entre sessions en cadascun dels CAP implicats, que van ser els d’Oliana, Coll de Nargó, La Seu d’Urgell, Tremp, La Pobla de Segur, Llavorsí i Esterri d’Àneu.

A traves d’aquestes iniciatives la Taula de Camins i l’IDAPA estan impulsant la Prescripció de Natura i promovent un model de salut basat en la prevenció, l’apoderament de les persones i la salut comunitària. Alhora, es tracta de propostes que faciliten la implicació ciutadana en l’augment, gestió i gaudi dels espais verds i blaus, afavorint l’accés equitatiu a la natura, així com l’increment de la recerca i la difusió dels beneficis que ens aporta la natura per a la nostra salut.