
El Col·legi d’Educadores i Educadors Socials de Catalunya (CEESC) és signant de la Declaració sobre la Interdependència entre Salut i Natura a Catalunya i membre actiu de la Taula de Salut i Natura, així com de la Taula específica per a la Infància, Adolescència i Joventut (TSNIAJ), dinamitzada per la Societat Catalana d’Educació Ambiental (SCEA).
El compromís del CEESC s’emmarca en la trajectòria de reivindicar el paper dels educadors i educadores socials com a professionals de la salut, i de situar la natura com un recurs clau per a la intervenció social i educativa.
Els i les educadores socials incorporen la natura com a eina educativa, terapèutica i de cohesió comunitària, afavorint l’accés a col·lectius en situacions de vulnerabilitat o aïllament. Tallers, horts comunitaris o terapèutics, caminades de salut, prescripció social verda, educació per a la sostenibilitat, o projectes de caire sociocultural fonamentats en espais naturals són algunes de les propostes que promouen.
Una trajectòria activa: jornades, formacions i aliances
Entre les accions destacades del CEESC hi ha projecte ESrural, en aliança amb altres agents com el Museu Terra (Antic Museu de la Vida Rural), o Vallbonatura quan el 2022 a Vallbona de les Monges es va celebrar la jornada “L’educació social i l’educació ambiental” i es va posar en diàleg projectes ambientals i socioeducatius, explorant el potencial transformador de l’educació social en entorns naturals.
A més, el col·legi ha ofert diverses formacions especialitzades, com el curs intensiu per a la creació i dinamització d’espais comunitaris d’educació i sensibilització mediambiental mitjançant disciplines artístiques als espais verds de Barcelona. També han impulsat propostes com “Anar natura endins”, una formació que convida a reconnectar amb el cos, el territori i els sabers populars a través de la botànica i les arts.
Altres iniciatives, com el programa Educa amb l’Art, del Projecte Apropa Cultura i del que el col·legi és impulsor des dels sues inicis, treballen la connexió entre cultura, natura i emoció, amb tallers pràctics en música, arts visuals i escèniques aplicades a la intervenció educativa i comunitària.
El CEESC, també és membre de Barcelona + Sostenible, una xarxa des d’on s’implica en les accions que vinculen la sostenibilitat urbana amb el benestar de les persones. També aplica criteris de sostenibilitat en la gestió interna de l’organització.