El Consorci Hospitalari de Vic: Compromís amb la salut i la natura

9 d'abril de 2025 Taula Salut i Natura

El Consorci Hospitalari de Vic (CHV) reafirma el seu compromís amb la interdependència entre salut i natura, essent signant de la Declaració sobre la Interdependència entre Salut i Natura a Catalunya i membre de la Taula Salut i Natura.​

Enguany el CHV celebra els 25 anys de la primera política ambiental i 20 anys de la primera certificació en ISO 14001 i EMAS que ha mantingut a través dels seu sistema de gestió ambiental fins a l’actualitat, renovat i actualitzat amb un Full de Ruta 2021-2026. Aquest,inclou una línia de treball específica de Salut i Natura, per acostar els professionals, pacients i usuaris a la natura, promoure la prescripció de natura i així al mateix temps, la seva conservació. 

Seguint aquesta línia, el passat 11 de juny de 2024, el CHV va organitzar la Jornada “Salut i Natura”, una iniciativa destinada a explorar la relació entre l’entorn natural i el benestar de les persones. La jornada va comptar amb les ponències de destacats professionals de la salut. El Dr. Ferran Campillo, Pediatra de la Unitat de Salut Mediambiental Pediàtrica de la Fundació Hospital d’Olot i Comarcal de la Garrotxa, la Dra. Quinoa Villar en l’àmbit de Primària, i l’experiència del voluntariat ambiental des de l’Associació l’Aube. Des del CHV el Dr. Pere Tàpies, de la unitat de Psiquiatria Infanto Juvenil va parlar de psiquiatria i natura i l’experiència que ja fa anys que es porta a terme aprofitant l’espai del Puig dels Jueus al costat de l’Hospital Universitari de Vic i Osona Salut Mental. D’altra banda, la Dra. Meritxell Torrabias, la Infermera Laura Prat i el Dr. Joan Serra van presentar les propostes de les unitats de pediatria, cardiologia i pneumologia, respectivament, per aprofitar també aquest espai. A més, les infermeres Maite Vila i Montse Masó van presentar la prescripció social basada en la natura per reduir la soledat en persones amb dolor crònic o trastorn mental sever.

L’Hospital col·labora activament en la recuperació del Puig dels Jueus, ubicat a tocar de les seves instal·lacions, com a espai per a una ciutat saludable, en el marc del projecte europeu Healthy Cities del programa Feder URBACT. Aquesta iniciativa, en col·laboració amb l’Ajuntament de Vic, busca promoure l’ús d’aquest entorn natural per fomentar hàbits de vida saludables entre la ciutadania.​

El CHV també participa en el projecte europeu RECETAS, que impulsa la intervenció Amistat a la natura, una estratègia per combatre la soledat mitjançant la connexió social en entorns naturals. Aquesta intervenció es troba actualment en fase d’assaig clínic a la província de Barcelona.

A més, forma part del projecte CRONISOL, centrat en persones amb dolor crònic i transtorn mental sever. Aquest projecte proposa una intervenció socioambiental basada en la prescripció social, fomentant el suport mutu, l’apoderament i el vincle amb la natura per reduir la soledat i millorar el benestar emocional. Aquesta línia d’actuació és especialment rellevant per a col·lectius vulnerables, com dones i persones de classes socials més desafavorides, sovint més afectades per la soledat i el sobreús de fàrmacs com antidepressius o ansiolítics.

Paral·lelament, el Grup de Prevenció i Promoció de la Salut (Grup PiPS) del CHV participa en el grup de treball multidisciplinari de la comarca d’Osona dins el projecte de promoció de l’alimentació saludable i l’activitat física en els nens i adolescents del territori, amb el Projecte Fes-ho bé!, i en la “Taula de Salut” per a l’elaboració de la diagnosi des de les vessants salut i socials de la ciutat de Vic. Anualment organitzen caminades per la natura amb l’objectiu de fomentar la salut i la companyonia entre professionals i ciutadania .​

Aquestes accions reflecteixen la voluntat del Consorci Hospitalari de Vic de promoure entorns saludables i sostenibles, integrant la natura com a element clau per al benestar de la comunitat.