Salut i Mar: la proposta de l’associació Som Mar

14 de juny de 2024

SOM MAR és una associació de Llançà que aspira a restablir el respecte i l’estima vers el nostre entorn natural, a conscienciar sobre la necessitat de preservar l’ecosistema marí i a donar a conèixer els beneficis que aporta el mar a la nostra salut integral i al nostre benestar. 

Volen sensibilitzar persones i institucions que el mar és un espai de salut integral amb el qual estem en íntima relació, física, mental, emocional i espiritual.

Imagines un dia anar al metge i que et recepti, a més de la teva medicació habitual, passeigs i moviments pel litoral i banys de mar?

Des del 2019, Som Mar actua perquè aquesta visió es faci realitat, i són membres signants de la Declaració de Interdependència entre Salut i Natura. Han col·laborat amb el CAP de Llançà proposant gratuïtament activitats com Qi Gong arran de mar i caiac contemplatiu per al personal sanitari i els cuidadors. Han participant a Activa’t, un cap de setmana anual d’activitats a la natura organitzat des del CAP de Llançà i l’Ajuntament de Llançà. Han promogut (2023) amb el CAP de Llançà la Recepta blava amb un grup de dones amb fibromiàlgia, que han seguit un programa de 8 setmanes més 6 mesos de seguiment un cop al mes. Han dissenyat amb el CAP de Llançà un projecte per a estendre en el futur les sessions de “Recepta blava Som Mar” a persones amb depressió i ansietat i han proposat una formació professional de guiatge de salut integral al mar amb la UdG (setembre-octubre 2024).

Les dones que van participar al programa de fibromiàlgia a Llançà van valorar molt positivament les sessions, varen percebre una disminució del dolor i de la inflamació, més energia i alegria. També van crear un vincle més íntim amb el mar, que en alguns casos era inexistent.

De fet, estudis realitzats en Gran Bretanya, Països baixos i Nova Zelanda han demostrat que les persones que resideixen a menys de 5 km dels espais litorals són més tranquil·les i aconsegueixen gestionar millor el seu estrès.

Som Mar té en compte totes les dimensions de la salut: física, emocional, mental, social i espiritual. Per a Som Mar, és imprescindible ser conscients de la nostra interrelació i interdependència amb la natura en general i amb el mar en particular.

Seguint aquest visió, Som Mar proposa per al setembre i l’octubre de 2024 la primera formació professional vivencial en guiatge “Salut Integral i Mar”. Teoria i pràctica de la “Recepta Blava Som Mar”.

Sota el paraigües de la Fundació Universitat de Girona: Formació i Innovació, neix de la mà de Som Mar el primer curs de “Salut Integral i Mar”. Una formació que permetrà als seus alumnes canviar la relació amb el mar, entendre la interrelació entre la salut del mar i la salut integral de les persones i aprendre eines per acompanyar gent a mar des d’aquesta nova perspectiva, ja sigui en guiatge d’snorkel, caiac o altres esports o activitats a mar, com en acompanyament de salut tipus Recepta Blava.

Per més informació, podeu consultar el seu web: www.sommar.cat