Associació AURORA: inserció laboral en entorns naturals per millorar la salut mental

19 de maig de 2023

L’Associació Aurora promou la integració al món laboral de persones afectades de malaltia mental, amb un doble benefici: la millora tant de la salut dels treballadors com dels entorns naturals dels quals tenen cura. El seu Centre Especial de Treball fa 25 anys que està en marxa. 

Salut mental, territori i paisatge. Sobre aquests pilars, aquesta entitat sense ànim de lucre treballa per millorar la qualitat de vida de les persones afectades de malaltia mental i dels seus familiars, així com la defensa dels seus drets. Arrelada al territori, al barri de Sant Salvador de Tarragona, des de 1997, també es dedica a la protecció, conservació i millora d’entorns naturals, ja que ha integrat el contacte amb la natura com una via de millora de la salut d’aquest col·lectiu. 

Un dels principals objectius de l’entitat és facilitar-los la inserció dins del món laboral per a la seva integració social. Per això, el Centre Especial de Treball (CET) -que des de fa 25 anys és un dels puntals de l’entitat- s’ha especialitzat en treballs forestals i de jardineria, i en la recuperació d’espais naturals.

Ofereixen els seus serveis a administracions públiques, empreses i particulars. Pel que fa a les tasques de jardineria, treballen en zones verdes, tant en espais públics com privats. Pel que fa a les tasques de restauració actuen al curs baix del riu Francolí, així com al litoral tarragoní i en espais naturals del Camp de Tarragona. Treballen sobretot amb acords de custòdia del territori (convenis amb els propietaris de les finques siguin públiques o privades). 

De moment, el centre integra una vintena de persones, però esperen créixer en un futur. Una part del finançament de l’entitat el cobreixen amb ajuts públics, però demanen que l’administració pública aposti més per l’economia social.

Doble benefici: salut dels treballadors, salut dels espais naturals

Amb les seves actuacions milloren l’estat ecològic d’espais com és el tram del riu Francolí al seu pas per la ciutat de Tarragona, que ara és un espai en millor estat  i més accessible per caminar i anar en bicicleta. Alhora, aquestes feines reverteixen en positiu sobre el benestar emocional dels treballadors.

Des de l’Associació Aurora, han pogut comprovar amb anys d’experiència, el que molts estudis científics apunten sobre l’impacte positiu del contacte amb la natura sobre la salut mental: el treball en entorns naturals millora substancialment la salut mental dels seus usuaris. A més, la seva feina contribueix a la conservació d’aquests entorns, amb la satisfacció personal que això també els retorna. 

A més, la tasca de l’entitat també té una vessant participativa. Fomenta l’educació i el voluntariat ambiental, a través de diferents accions en espais naturals del Camp de  Tarragona com les plantades populars. La recent 3a Plantada a Sant Salvador va aglutinar més de 250 persones per reforestar la riba del Francolí, però n’han arribat a fer amb 800 participants, segurament de les més grans de Catalunya.

‘Salut i Natura’, conferència i presentació del vídeo de l’entitat

Han celebrat els 35 anys de l’associació i els 25 del Centre Especial de Treball amb la conferència i debat ‘Salut i Natura’, en la qual es va parlar dels efectes positius que té l’exposició a la natura sobre la salut física i mental de les persones. 

Amb motiu d’aquesta fita, l’Associació Aurora ha editat el vídeo ‘Associació Aurora. Salut mental i natura’. En el qual s’explica la tasca i l’experiència de l’entitat, i mostra un equip de treballadors realitzant treballs en l’espai natural del Bosc de la Marquesa. També s’hi pot veure com  els treballs en la natura i la conservació d’espais naturals són molt beneficiosos per a les persones amb problemes de salut mental. 

Per a més informació: 

Web de l’Associació Aurora

Entrevista a Xarxanet: Àlex Benítez: “El treball en equip a la natura ajuda a que les persones amb trastorns de salut mental s’obrin”

.