Consorci del Ter: salut i natura inclusiva a la vora del Ter

23 de maig de 2023

El Consorci del Ter en col·laboració amb Dipsalut porta 9 anys oferint un programa d’activitats gratuïtes que combinen el coneixement de la natura amb la promoció de la salut al llarg del riu Ter.

El Consorci del Ter i l’Organisme de Salut Pública de la Diputació de Girona (Dipsalut) col•laboren des de 2014 en promoure hàbits saludables entre la població de la conca del riu Ter. En el període 2014-2016 amb el projecte “Salut i Natura vora al Ter” i des del 2017 amb el “Salut i Natura inclusiva a la vora del Ter”. 

El Consorci del Ter representa el 100% de la població de la riba dels rius Ter i Freser, 278.254 habitants, i gairebé el 63% dels de la conca. Actualment formen part de l’organisme 71 ajuntaments i 5 consells comarcals. 

Un dels seus eixos de treball és la promoció econòmica i el turisme de tot aquest territori, on s’ha promogut la Ruta del Ter com un eix de cohesió territorial, i alhora com un itinerari senderista i ciclista per a gaudir dels nostres paisatges, del nostre patrimoni natural i cultural. També s’ha incentivat en els darrers anys que els ciutadans s’apropin a l’espai fluvial del riu i redescobreixin aquests valors tan propers. 

És per aquesta raó que es va plantejar la possibilitat de col•laborar amb Dipsalut, amb la finalitat de lligar ambdós objectius dels ens; la promoció de la salut pública al voltant de l’eix del riu, i la divulgació i la descoberta de l’entorn aprofitant el recurs que ofereix la Ruta del Ter, els diferents espais en custòdia fluvial del Consorci del Ter, així com altres espais emblemàtics a l’entorn proper del riu.

En els gairabé 9 anys de col•laboració s’han organitzat 175 tallers on hi ha pres part més de 5.700 persones de totes les edats. Se n’han organitzat en tot l’àmbit del Ter i afluents de les comarques del Ripollès, la Selva, el Gironès i el Baix Empordà. 

En les diferents activitats s’ha fomentat la pràctica d’activitat física i s’ha incidit en les habilitats per la vida, treballant les habilitats personals, com l’autoconeixement, el sentit crític, la gestió de les emocions, les relacions socials, l’empatia, etcètera. Per tal de conèixer aquesta filosofia i vocació final de les activitats, diferents membres d’entitats i empreses que participen en el projecte, així com tècnics del Consorci del Ter, van prendre part en l’inici del projecte en una jornada de treball per entendre el concepte de “salut”, molt més ampli i teòrico-pràctic del que sovint s’entén com a salut. 

Activitats variades

En tots aquests anys s’han organitzat tot tipus d’activitats en espais propers al riu Ter i en els afluents, o en propi riu, com tallers d’anellament d’ocells, revisió de caixes niu, de pesca científica per descobrir els peixos que trobem a l’entorn, de plantes medicinals, marxa nòrdica, sortides amb bicicleta rural elèctrica per la Ruta del Ter o descensos en caiac al Baix Ter, entre altres. 

Públic

Algunes d’aquestes activitats s’han adreçat a tota la població, però cada vegada es posa més èmfasi en les organitzades per a col•lectius específics i en risc d’exclusió social, que difícilment pel seu compte, s’apuntarien a aquest tipus de tallers de descoberta, en contacte amb la natura. Es treballa amb persones amb diferents capacitats, gent gran, infants nouvinguts, joves tutelats i extutelats, col•lectius de reinserció de presos, i també amb centres escolars. 

La voluntat és oferir la possibilitat de conèixer la natura, el nostre entorn i els molts recursos que el medi proporciona per aprendre tot divertint-se. Alhora, el “Salut i Natura inclusiva a la Vora del Ter”, ha permès establir contacte i fer relació entre els propis grups i amb altres col•lectius, un cop han conegut aquestes activitats i podent repetir-les amb posterioritat.  

Xarxa comunitària

L’acord entre els dos organismes també ha permès implicar moltes entitats locals, de caire naturalista, científic, educatiu, etcètera, en el desenvolupament dels mateixos tallers.