El passat 3 de maig es va dur a terme la 1a Trobada de la Taula Salut i Natura al Recinte de la Maternitat de Barcelona amb un gran èxit d’assistència (unes 90 persones).
L’objectiu de la trobada era facilitar la coneixença entre els diferents actors que treballen temes de salut vinculats a la natura; emfatitzar el treball en xarxa; enfortir el sentiment de comunitat i definir accions a 1 any vista.
La trobada va iniciar-se amb els parlaments de la secretària de salut pública, Carmen Cabezas, i la secretària d’acció climàtica, Anna Barnadas, de la Generalitat de Catalunya. Van mencionar com el contacte amb la natura afecta positivament a les persones i van posar de manifest la necessitat d’entendre la salut de les persones amb la salut planetària. La Sandra Carrera, com a coordinadora tècnica de la Taula Salut i Natura, va explicar els orígens de la taula i la relació entre salut i natura.
Posteriorment es va dur a terme una taula rodona amb representants de diverses institucions i organismes (Departament de Salut, Departament d’Acció Climàtica, Agenda Rural i Alimentació i el Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible-CADS de la Generalitat de Catalunya, ISGlobal, UOC, XCN i DKV) que van donar la seva visió sobre la necessitat de fer xarxa en aquesta temàtica. Es va destacar la necessitat que el binomi salut i natura sigui treballat conjuntament des de diferents actors, assolint una governança compartida (entitats que conserven el territori, centres de recerca, administracions generals i locals, la ciutadania, etc…). També es va destacar que cal promoure l’accés equitatiu a la natura, entre d’altres aspectes.
La segona part de la jornada es va dedicar a conèixer projectes que ja promoguin el binomi salut i natura. Inicialment es van presentar 6 projectes:
- Ass. Sèlvans. Treballen per la preservació de boscos centenaris i promouen la seva funcionalitat terapèutica.
- Unitat de Salut Mediambiental de l’Hospital d’Olot (PEHSU). Tenen un programa on regalen un arbre a tots els nadons que neixen a l’hospital. També ofereixen activitats a la natura a infants amb problemes de salut i a la població sana.
- Ass. L’Aube. Tenen el projecte Hospitalitat i Natura: promou la integració de la natura en les estratègies de salut personal i col·lectiva, tant dels malalts com dels professionals sanitaris, alhora que vol fer-ne ús dels espais naturals per a integrar-los en la realització d’activitats que complementin la pràctica mèdica.
- Ass. Sommar. Promouen la “recepta blava”: proposa que els centres d’atenció primària donin valor al mar com a espai de salut integral, responent a una necessitat de les persones de trobar noves maneres de viure i mantenir-se saludables i en harmonia amb l’entorn.
- Programa de Dipsalut de la Diputació de Girona. Promouen la salut planetària a través de moltes activitats que es fan a diferents poblacions de Girona.
- Institit Catala de la Salut. Han iniciat un programa on restauraran diversos espais naturals perquè puguin esdevenir actius de salut pels Centres d’Atenció Primària més propers.
Posteriorment diverses persones assistents a la jornada van poder explicar lliurement la seva experiència en temes de salut i natura. Es van presentar associacions locals que treballen per la promoció de la natura i/o amb persones amb risc d’exclusió social, experiències concretes de com el contacte amb la natura ha millorat la salut a les persones i experiències que es promouen des de l’àmbit de la recerca.
Finalment als assistents se’ls va demanar que citessin accions i propostes per potenciar el treball col·laboratiu. Entre les diverses propostes que van sortir destaquem poder fer taules territorials, donar visibilitat a projectes que ja es fan des de fa temps, buscar finançament per promoure noves iniciatives i donar suport a les existents, analitzar iniciatives d’èxit que es facin fora de Catalunya i analitzar-ne la seva aplicabilitat a casa nostra.
La jornada la va concloure el director general de polítiques ambientals i medi natural de la Generalitat de Catalunya, Marc Vilahur, qui va destacar que el repte que tenim per davant ha de ser un repte compartit per tothom i que tingui una visió holística.
Si voleu saber amb més detall com va anar la jornada podeu consultar el document de relatoria que hem preparat.