Dipsalut és l’Organisme de Salut Pública de la Diputació de Girona. Proporciona serveis, suport tècnic i econòmic als 221 ajuntaments de la demarcació amb la missió d’aconseguir la salubritat en el seu territori, espais i equipaments d’ús públic sanejats i vetllar per un entorn favorable a la salut dels seus ciutadans
. Desenvolupen per tant programes que van des de la vigilància ambiental a actuacions de caràcter social, tals com la sanitat ambiental, l’accés a aigües de consum humà, la salubritat i seguretat d’indrets públics i habitats com platges i piscines i sorreres infantils, la seguretat alimentària, la salut ambiental, les condicions de vida i el suport a la desigualtat, estils de vida saludables i promoció de la salut i benestar.
La visió de Dipsalut per la millora de la salut i benestar de les persones parteix des d’una perspectiva àmplia, que apliquen col·laborant en xarxa amb els altres actors del territori com ajuntaments, entitats sense ànim de lucre o altres administracions i actors del territori.
Aquesta marc conceptual propi, marcat per una visió àmplia i transversal de la salut, que se centra en aquells factors que la determinen i, alhora, en les potencialitats d’individus i comunitats per millorar-la, caracteritza les actuacions impulsades des de Dipsalut. Així desenvolupen estratègies per incidir en les condicions de vida i per reduir les desigualtats socials i econòmiques, que tant determinen la nostra salut, i duem a terme programes per fer més saludables els estils de vida de les persones, i en conseqüència, millorar-ne la qualitat de vida.
El 2010 van iniciar els programes Parcs Urbans de Salut i Xarxes d’Itineraris Saludables va néixer per reduir el sedentarisme i promoure l’exercici físic a la demarcació de Girona. Van impulsar 180 parcs i 100 xarxes obertes les 24 h de cada dia per facilitar la proximitat, accessibilitat i gratuïtat a la ciutadania d’espais verds per a la pràctica d’activitat física moderada.
134 municipis de la demarcació de Girona participen al programa de sessions d’exercici físic i caminades de marxa nòrdica en espas naturals.
El 2014 van crear amb el Consorci del Ter el programa Salut i Natura inclusiva a la vora del Ter, amb el que ja han participat més de 6000 persones i que continua en actiu. Organitzen caminades, sessions d’exercici físic i activitats en la natura per promoure la salut entre la població de la conca del Ter, especialment entre els col•lectius més vulnerables, mentre es duen a terme activitats de coneixement i posada en valor de l’entorn natural del riu.
El seu programa “Activa’t amb la Natura“, del que s’ha realitzat la prova pilot en 11 municipis, ofereix sessions de Marxa Nòrdica i caminades amb activitats de connexió amb la natura i el grup. Ha arribat als onze municipis de Cadaqués, l’Escala, Palafrugell, Puigcerdà, Sant Feliu de Pallerols, Les Preses, Quart, Banyoles, Ripoll, Caldes de Malavella i Breda i compta amb la col·laboració de la Xarxa per a la Conservació de la Natura, l’entitat Som Natura, el Departament de Salut, el Grup Nat de la UAB i els ajuntaments dels municipis seleccionats.
Dipsalut es va adherir a la Taula de Salut i Natura el novembre de 2021 amb la voluntat de reforçar el seu compromís amb la sostenibilitat i posar en valor la natura com a actiu de salut, així com de vincular la Taula amb la taula intersectorial de la demarcació de Girona.