PEHSU GARROTXA: Boscos per la Salut

15 de novembre de 2022

Amb el lema “Un nadó, un arbre”, Boscos per la salut és un projecte que procura que cada infant que neix a la Garrotxa, a l’Hospital d’Olot, es vinculi amb un arbre. Amb aquest acte simbòlic, es reforça el vincle amb la natura des del naixement i, alhora, es fa créixer el bosc del centre hospitalari com a espai salutogènic.

“Boscos per la salut” és un projecte impulsat per la Unitat de Salut Mediambiental de la Garrotxa de l’Hospital d’Olot i Comarcal de la Garrotxa (PEHSU Garrotxa) i està en marxa des del 2020, amb l’objectiu de fomentar el vincle amb la natura de les parelles embarassades i dels seus futurs fills des del naixement fins a l’adolescència, i, al mateix temps, estimular el contacte amb la natura com una eina de promoció de la salut.

A més de vincular cada infant amb “el seu arbre germà”, el projecte també pren forma a través d’oferir activitats a la natura a infants amb problemes de salut i també a la població sana. Una altra de les fites que es proposa és incorporar el bosc com a equipament sanitari (inclòs en el catàleg de serveis de l’hospital).

Implicació multidisciplinària i visió comunitària

El projecte neix de la PEHSU Múrcia (Bosques para la salud, 2014) i es desenvolupa en col·laboració entre la Fundació Hospital d’Olot Comarcal de la Garrotxa amb l’Agrupació Naturalista i Ecologista de la Garrotxa (ANEGx), el Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa i la Forestal Catalana. 

La primera part del projecte es va impulsar amb una subvenció del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya.

Es desenvolupa en 3 etapes: prenatal, neonatal i postnatal 

Comença durant l’embaràs, en què a través d’un Full Verd s’avaluen els possibles factors de risc mediambientals en aquesta etapa i es treballa amb les futures mares i pares l’impacte que té l’entorn per a la salut així com els beneficis positius del contacte amb la natura.

En el moment del naixement, es lliura un plançó d’un arbre jove a la família. També se’ls convida a signar un diploma per posar consciència en el respecte pel medi natural i la cura de la salut ambiental del nounat.

Després d’uns mesos, els roures, freixes, alzines, entre altres, que les famílies han ajudat a créixer a casa, es planten en el “bosquet” de darrere de l’hospital (el Bosc dels Tres Turons). Ja s’han fet 4 plantades amb les famílies des de la primavera del 2020 a la tardor del 2022.

Activitats al bosc

Amb “Boscos per la salut” també es pretén crear ambients saludables per a la infància i l’adolescència, contribuir a l’equitat en salut i apropar la comunitat al patrimoni natural i la biodiversitat local.

Per això, ha acollit fins ara activitats molt diverses com les visites dels mateixos familiars, jornades de sensibilització ambiental, manteniment per part de voluntaris i pacients, activitats escolars i també col·laboracions amb estudiants d’FP de jardineria, entre altres.

Treballen amb la visió que el bosc acabi embolcallant el centre sanitari, amb la inclusió d’itineraris saludables per a la població en general, visitants i les persones malaltes de l’hospital. També s’espera ampliar el ventall d’activitats i realitzar estudis sobre els efectes del contacte amb la natura i el desenvolupament infantojuvenil.

Fotografies de la 4a planta (Font: Ferran Campillo)