La “Declaració sobre la interdependència entre salut i natura a Catalunya” ens emplaça a la col·laboració multidisciplinària i intersectorial per treballar per la salut humana i la salut de la natura, com una única salut. Al dia d’avui, ja s’hi han adherit 136 organitzacions i 189 persones a títol individual, un col·lectiu divers i transversal amb una mirada comuna. Voleu saber qui som? Busqueu col·laboradors? Voleu formar-ne part?
Quan s’han adherit?
La Declaració va ser pionera en proclamar el 2019 que la natura és una aliada insubstituïble per a la salut humana, però la pandèmia de la Covid-19 ens ho ha ratificat amb escreix i ha expandit la visió d’una sola salut i de la salut planetària.
En aquest sentit, la majoria de les adhesions es van recollir el 2019 -quan es va fer pública- però gairebé una quarta part d’organitzacions i persones s’hi han sumat progressivament al llarg d’aquest 2022.
La Declaració és, doncs, un manifest viu i obert a noves adhesions i un convit a fer comunitat entorn d’aquesta visió integradora de la salut de la natura i la salut de les persones, que faciliti el treball col·lectiu.
D’on són les organitzacions signants?
La majoria de les organitzacions que han subscrit la Declaració es concentren a Barcelona (62%) i, en segon lloc, a Girona (15%). Tot i que en menor mesura, també són del Camp de Tarragona, Catalunya Central, Terres de l’Ebre i Lleida.
Tant el Penedès com la Val d’Aran hi són presents però amb una iniciativa respectivament. I, més enllà dels límits territorials de Catalunya, també s’hi ha sumat una adhesió del País Valencià i de les Illes Balears.
A quin sector pertanyen?
Respecte a la distribució per sectors, més de la meitat de les organitzacions adherides (57%) pertanyen al sector sense afany de lucre. Són associacions, fundacions, col·legis professionals i col·lectiu socials o pluridisciplinaris sense forma jurídica.
Majoritàriament, són de Barcelona (68%) i, amb menys proporció, de Girona (10%) i Camp de Tarragona (8%). Hi ha també entitats signants de la Catalunya Central, Terres de l’Ebre i Lleida, tot i que amb un percentatge molt menor.
Aquest suport des del tercer sector -la majoria del qual prové de l’àmbit ambiental, tot i que també del social o de la salut– està alineat amb l’origen del Cicle de debats “Salut i Natura”, o de la mateixa Taula Salut i Natura, que sorgeix de l’impuls inicial de la societat civil organitzada.
En menor mesura, les organitzacions signants formen part del sector privat (25%), l’administració pública (13%), la recerca (6%), tots necessaris per impulsar al treball col·laboratiu, transversal i multidisciplinari al que ens convoca la Declaració.
De l’administració pública, cal remarcar el suport de l’Agència de Salut Pública de Catalunya i el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya.
Finalment, el suport del sector de la recerca (com l’ISGlobal o l’ICTA-UAB, com a centres de referència) malgrat ser la menys nombrosa en percentatge, és especialment rellevant, ja que gran part del desplegament del binomi salut i natura se sustenta o es reforça amb l’evidència científica que generen els centres d’investigació.
Qui és qui?
Si voleu conèixer els actors que han subscrit la Declaració, trobar experiències en aquest camp que us puguin servir d’inspiració o fins i tot explorar possibles col·laboradors o aliances, en el Llistat de signants i el Mapa de signants trobareu la relació d’organitzacions i persones adherides.
I, si no l’heu signada encara, us convidem a sumar-vos a la “Declaració sobre a la interdependència entre salut i natura a Catalunya” per fer xarxa en la promoció i conservació de la natura sota el prisma de la salut humana.