La salut mental és objecte d’un nou estudi liderat per l’ICTA-UAB, que examina l’eficàcia de les teràpies basades en la natura.
El projecte GreenME, amb un finançament de gairebé 6 milions d’euros del programa Horizon Europa de la UE i 19 socis internacionals, busca integrar aquestes teràpies a les polítiques de promoció de la salut mental. Els investigadors, incloent-hi la Dra. Helen Cole i la Dra. Margarita Triguero-Mas (UOC) , analitzaran com el “green care” pot contribuir a reduir les desigualtats en la salut mental.
Amb més de 60 participants a Barcelona, el projecte GreenME es proposa estudiar la relació entre el green care i l’equitat en salut mental, traduint aquest coneixement en polítiques eficaces. Es revisaran les teràpies basades en la natura, des de l’horticultura fins als banys de bosc, i s’examinarà l’efecte del contacte amb la natura en la salut i el benestar.
El passat més de gener els equips de les 19 universitat europees es van reunir a Barcelona, on van poder compartir experiències amb altres projectes científics, com ara BlueHealth, GoGreenRoutes, Dr. FOREST i PHENOTYPE.
A més, al llarg dels 4 anys vinents, el projecte abordarà la interacció entre la salut mental, el green care i la justícia ambiental, incloent-hi inequitats socioambientals. Es consideraran altres formes de green care com el contacte diari amb la natura i la promoció de la salut a través de l’activitat en entorns naturals.
L’objectiu final és que el projecte GreenME contribueixi a crear comunitats més saludables, justes i sostenibles. La Dra. Cole destaca la importància d’actualitzar la comprensió del benefici del contacte amb la natura per a la salut, garantint un accés equitatiu a les teràpies basades en la natura i defensant la causa d’un medi ambient més sa per a tots.
Es pot seguir el projecte també a través dels seus canals a X/Twitter , Instagram, LinkedIn i Facebook